SL | EN

informacije: 08 205 4010

Nahajate se tukaj

Nagovor dekana

Turizem. Iz časa sumercev oz. sumerske renesanse izpred več kot 4000 let so ohranjeni zapisi o kraljih, ki so gradili ceste, ob njih postavljali zavetišča za popotnike in plačevali vojščake, da so popotnike in ceste varovali.

Turizem je bil, zgodovinsko gledano, privilegij elite. V rimski republiki, posebej v času proti njenemu koncu, je Baia ob neapeljskem zalivu slovela kot kraj izjemne hedonistične ponudbe za super bogate – vključujoč Julija Cezarja, Nera, Avgusta in Hadrijana – in kot kraj spletk, ogovarjanj, nezvestobe, škandalov in korupcije.

Grand tour – veliko popotovanje po Evropi – je bilo popularno med mladimi aristokrati severa in zahoda od sredine 17. stoletja dalje, ko so v neskončnih pogovorih in popotovanjih spoznavali svetove – in cvetove – kontinentalne Evrope. Znameniti John Locke, ki je bil takrat spoštovan, je namreč turizem malodane zapovedal, saj je znanje po njegovem prihajalo izključno preko zunanjih fizičnih stimulusov. Teh je imela mlada aristokracija takrat – in danes – po zapisih sodeč v izobilju.

Slej ko prej vsaka stvar, ki je v lasti elite, pride v roke širšim množicam. Novo vrsto turizma  – masovnega namreč – je prvi uvedel Thomas Cook v letu 1841, ko je v paket ponudil prevoz, glasbo in prehrano. Od takrat dalje je turizem tudi v lasti akademskih krogov. V zgodnjem dvajsetem stoletju so se namreč že pojavile prve teorije o "Fremdenverkehr". Današnje modernejše študije turizma poznamo šele dobrih petdeset let, prve so namreč ugledale luč sveta šele okoli leta 1960. V perspektivi tisočletij turizma smo moderni šele zadnjih 50 let.

Čas. V nekaj minutah orisani drobci iz zgodovine turizma. Čas je tisto, kar se zgodi, ko se ne dogaja nič drugega. Antični Grki so čas delili na dva dela, na kairos in na kronos. Kairos je bil sveti čas, v katerem se odvijajo miti in legende, je odsev božanskega. Bogovi so v Kairosu pogosto spreminjali tok časa in dogodkov. 

Danes imamo Fakulteto za turizem v Brežicah. S kairosom se še naprej ukvarjajo božanstva, mi pa smo sedaj prepuščeni kronosu, ki je za stare Grke predstavljal linearen in merljiv čas. V tem času imamo na fakulteti že prvo generacijo diplomantov, med njimi nekaj izjemnih posameznikov in posameznic. Nekdo je celo tako izjemen, da sem si drznil to o Kairosu in Kronosu izposoditi – z dovoljenjem seveda, da ne bo plagiat.

Študenti ste na prvem mestu – tukaj smo zaradi vas, da vam pomagamo na vašem grand touru – ali vsaj na njegovem začetku; tisto o spoznavanju sveta in cvetov prepuščamo vam.

Fakulteta zadovoljnih sodelavcev in študentov – to želim kot dekan doseči. Sodelavci, ekipa mladih in zagnanih: pričakujem, da mi boste v pomoč in oporo, pa tudi v spomin in opomin.

Da je fakulteta Res Publica. Javna stvar. Fakulteto smo dobili na posodo od tistih študentov, ki tukaj študirajo in od tistih, ki šele prihajajo. In od lokalne skupnosti, ki je – spet v času kairosa – v svoji več kot 700-letni zapisani zgodovini naredila preskok iz mesta v univerzitetni center. Pogumno dejanje, katerega posledice bodo v lokalnem okolju vidne naslednjih nekaj stoletij. Od univerzitetnih ustanov so namreč starejše le še cerkvene, starost obeh pa se že meri v tisočletjih!

Naš poklic je božanski – nekdo, ki ga zelo cenim, je ob priložnosti rekel, da je to način življenja, v katerem nas spremlja triperesna deteljica: raziskovanje, poučevanje in sodelovanje s širšim družbenim okoljem. Raziskovalnemu in inovativnemu delu bo posvečena posebna pozornost. Čaka nas veliko dela na afirmaciji fakultete v regiji in svetu, prav tako pa tudi v tesnejši povezavi z gospodarstvom.

Turistično gospodarstvo je v krizi in nas potrebuje. Slaba banka je nedavno prevzela 41 slovenskih hotelov, tudi najelitnejše. Dokaz, da se je mnoga leta delalo preveč na lastništvu nepremičnin in premalo na turistični vsebini. Če ni vsebine, če ni zgodbe, ni turizma. Na škotskem trume turistov z vsega sveta buljijo v vodo. Pri nas moramo na vsebini in zgodbah začeti trdno delati danes, da bomo čez stoletje turistična velesila. Ampak začeti je treba zdaj, danes. Priložnost imamo veliko.

Vabljeni, da jih skupaj izkoristimo!

 

Izr. prof. dr. Boštjan Brumen,

dekan 

 

© 2011 Fakulteta za turizem v Brežicah | Pravno obvestilo | PiškotkiAvtorji: ENKI komunikacije